Data Center (Veri Merkezi) ve Cloud (Bulut) Farkları Nelerdir?

25 Ekim 2024

Data Center (Veri Merkezi) ve Cloud (Bulut) Farkları Nelerdir?

Veri Merkezi (Data Center) Nedir?

 

Veri merkezi, bilgisayarların ve onlarla birlikte gelen donanımın tutulduğu fiziksel bir konumdur. IT sistemlerinin çalışması için gereken ağ donanımını, sunucuları ve veri depolama cihazlarını içerir. Herhangi bir şirketin dijital verilerinin tutulduğu fiziksel konumdur.

 

Data Center tek bir şirkete ait olabilir ve onlar tarafından işletilebilir ya da farklı bir sağlayıcı tarafından ortak olarak konumlandırılabilir ve onlar tarafından işletilebilir. Yerinde, işletmenin sahip olduğu bir tesiste veya özel bir ortamda üçüncü bir tarafça barındırılabilirler.

 

Bir kuruluşun bilgi işlem ve depolama ihtiyaçlarını barındırmak ve desteklemek bir veri merkezinin ya da veri merkezi çözümlerinin ana sorumluluğudur. E-posta, dosya sunucuları ve veritabanları gibi dahili programları ve sistemleri barındırmak ve İnternet ve diğer ağlara erişim sağlamak bu kategoriye girebilir.

 

Bir arıza veya felaket durumunda çalışmaya devam etmelerini sağlamak için veri merkezleri sıklıkla yedek sistemler ve yedek güç içerir. Bu özellikler yüksek güvenilirlik ve kullanılabilirlik mimarilerinin bir parçasıdır. Ayrıca veri merkezinde depolanan ekipman ve verileri korumak için fiziksel güvenlik önlemleri ile güç ve soğutma sistemleri gibi destek sistemleri de içerebilirler.

 

Veri merkezi türleri

 

İşte birkaç veri merkezi türü:

 

- Geleneksel veri merkezleri

- Kolokasyon veri merkezleri

- Yönetilen veri merkezleri

- Bulut veri merkezleri

- Hibrit veri merkezleri

- Uç veri merkezleri

- Konteynerli veri merkezleri

 

Cloud (Bulut) Nedir?

 

Cloud, web tabanlı bir araç veya uygulama, bilgi teknolojisinde hizmet sağlamaya yönelik bir sistem olan bir sunucuya doğrudan bağlanmak yerine bir bulut bilişim ortamındaki kaynaklara erişmek için kullanılır. Örneğin, kullanıcılar veri ve programları yerel bir bilgisayar veya sunucuya kaydetmek yerine bunlara İnternet üzerinden erişebilir.

 

İşleme ve depolama yerel olarak kullanıcı cihazları yerine veri merkezlerindeki sunucularda gerçekleştiğinden, kullanıcılar aynı veri ve programlara bulut aracılığıyla neredeyse her cihazdan erişebilir. Sonuç olarak, verilere ve programlara her yerden erişim, gelişmiş işbirliği ve üretkenlik ve daha düşük donanım ve yazılım giderleri gibi birçok avantaj sunar.

 

Bu sayede, bir kullanıcı eski telefonu bozulduktan sonra yeni bir telefonda Instagram hesabına giriş yapabilir ve eski hesabının tüm eski içeriğiyle (resimler, videolar ve sohbet geçmişi dahil) birlikte hala orada olduğunu keşfedebilir. Aynı ilkeler Dropbox ve Google Drive gibi bulut depolama hizmetleri ve Gmail ya da Microsoft Office 365 gibi bulut e-posta hizmetleri için de geçerlidir.

 

Bireyler ve şirketler için bulut bilişim, daha düşük maliyet, daha fazla üretkenlik, hız ve verimlilik, performans ve güvenlik gibi çeşitli avantajlar nedeniyle popüler bir seçimdir.

Bulut bilişime geçen işletmeler, bazı IT maliyetlerini ve genel giderleri azaltır. Örneğin, artık sunucularını yükseltmek ve bakımını yapmak zorunda değiller çünkü kullandıkları bulut sağlayıcısı bununla ilgilenecek. Bu, özellikle kendi iç altyapılarını finanse edemeyen ancak altyapı gereksinimlerini makul bir maliyetle bulut sistemi üzerinden dış kaynak kullanarak karşılayabilen küçük işletmeler için önemli bir etkiye sahiptir. Buna ek olarak, aynı bilgi ve uygulamalara her yerden erişim kolaylığı sayesinde bulut, işletmelerin dünya çapında iş yapmasını kolaylaştırabilir.

 

Bulut bilişim türleri

 

Farklı Bulut bilişim türleri şunları içerir:

- Özel bulut

- Genel bulutlar

- Hibrit bulut

- Çoklu bulut

 

Bulut Bilişimin Veri Merkezleri Üzerindeki Etkisi

 

Öte yandan, veri merkezleri ile bulut bilişimin birleştirilmesi şaşırtıcı sonuçlar doğurmaktadır.

 

Veri merkezlerinin yönetimi bulut bilişim tarafından tamamen dönüştürülmüştür. Bulut bilişimin en çok öne çıkan üç faydası çeviklik, ölçeklenebilirlik ve verimliliktir. Değişen iş gereksinimlerine hızlı adaptasyon kapasitesi çeviklik olarak bilinir. Ölçeklenebilirlik, gerektiğinde eklenebilen veya kaldırılabilen kapasiteyi ifade eder. Son olarak verimlilik, mevcut kaynakları en iyi şekilde kullanma kapasitesidir. Bu faydaların tümü, kuruluşların veri merkezlerini daha etkin ve esnek bir şekilde çalıştırmalarını sağlayan bulut sayesinde mümkün olmaktadır.

 

Bulut bilişimde bir veri merkezinin görevi, uygulamaları yürütmek ve verileri depolayıp yönetmek için gereken altyapı ve kaynakları sunmaktır. Buna ek olarak, verilerin yönetimi ve güvenliği ile fiziksel ekipmanın barındırılması ve çalıştırılması da dahil edilmektedir. Sonuç olarak, işletmeler bulut bilişim stratejilerine bir veri merkezi ekleyerek performanslarını, ölçeklenebilir olmalarını ve güvenliklerini artırabilirler.

 

Veri merkezi ve bulut arasındaki fark nedir?

 

Veri merkezleri ile bulut bilişim arasında birçok fark vardır. Bu farklar şu şekildedir:

 

Bulut bilişim, üçüncü taraf bir sağlayıcı tarafından sahip olunan ve işletilen kaynaklara erişimi içerirken, veri merkezleri normalde bunları kullanan şirketler tarafından sahip olunur ve işletilir. Bu, bulut bilişim ile işletmelerin donanım ve yazılımlarını satın almak ve bakımını yapmak zorunda olmadıkları ve yalnızca kullandıkları kaynaklar için ödeme yaparken kullanımlarını gerektiği gibi ölçeklendirebilecekleri veya azaltabilecekleri anlamına gelir.

 

Maliyetler

 

Bir veri merkezi kullanmanın maliyeti tartışmasız yüksektir. Ancak, bulutun maliyet etkinliği onu farklı kılan ve insanların onu seçme nedenidir. Bir veri merkezi inşa etmek, tüm donanımı kurmak, bakım için ödeme yapmak ve üst düzey güvenlik planlamak milyonlarca dolar gerektirir ve uzun zaman alabilir.

 

Bir bulut hizmeti kurmak çok daha ekonomik olabilir. Örneğin, uygulamaların yüklenmesi, ek fonların eklenmesi veya sistem bakım ücretlerinin ödenmesi daha fazla zaman veya çaba gerektirmez.

 

Üst Düzey Güvenlik

 

Her ikisi de güvenli ve emniyetlidir, ancak bulut karşılaştırıldığında daha güvenli olacaktır!

 

Veri merkezi, fiziksel konumu nedeniyle hacker saldırılarına, doğal afetlere (depremler, seller) ve terör eylemlerine karşı hassastır. Gerçekte, geçersiz kimlik bilgilerine sahip firma çalışanları zaman zaman oldukça tehlikeli olabilecek verilere erişebilir. Buna ek olarak, daha kapsamlı giriş noktalarına sahiptir ve bu da birçok güvenlik açığı yaratır.

 

Bulut açısından, yerinde olmaması, erişimi olmayan herhangi birinin görülmeden giremeyeceği anlamına gelir. Sonuç olarak, verileriniz depremlere veya sellere karşı hassas değildir.

 

Verilerinizi en yeni güvenlik sertifikalarını vermeyi garanti eden üçüncü bir tarafa emanet etmek, yetersiz IT ekiplerine sahip olma sorununu çözecektir.

 

Dikkate alınması gereken diğer farklılıklar:

 

Bulut bilişim sınırsız kapasiteye sahiptir ve donanım yerleştirmek için mevcut alana bağlı olarak kısıtlı kapasiteye sahip veri merkezlerinin aksine basit bir abonelikle oluşturulabilir.

 

Veri merkezlerinde performans ve güvenilirlik yalnızca ekibin ve çalışanların sorumluluğundadır; ancak bulut hizmetlerinde sorumluluk bulut hizmet sağlayıcısındadır.

 

Veri Merkezleri hataya dayanıklı değildir; ancak bulut bilişim hataya dayanıklıdır.

 

Yalnızca veri merkezinin mülkiyeti üzerinde olduğunuzda erişime izin verilir. Küresel konumunuz ne olursa olsun, bulut bilişim gerektiğinde verilere erişmenizi ve bunları değiştirmenizi sağlar.

 

Veri merkezleri için IT uzmanlarından oluşan büyük bir ekibe ihtiyacınız vardır, ancak bulut bilişim teknik ayrıntıları hizmet sağlayıcı ele aldığı için böyle bir ekibe ihtiyaç duymaz.

Bulut hizmetleri düşük maliyetlerle kullanılabilir, ancak bir veri merkezi önemli bir yatırım gerektirir.

 

Veriler genellikle kuruluşunuzun mülkünde bir veri merkezinde tutulur. Bazı veri merkezleri işletmenize ait olmayan mülklerde bulunabilir; bu durumda veri merkeziniz aynı yerde bulunur ve bulutta barındırılan veri merkezlerinden farklı olarak bir ev oluşturmayı da içerir. Verilerinize internet ve tamamen tesis dışı bulut aracılığıyla dünyanın her yerinden erişilebilir. Bu da bulut ile geleneksel veri merkezleri arasındaki önemli bir farktır. Vodafone Toptan Satış Çözümleri ile Bulut Bilişim Çözümleri, CDN Çözümleri, Omurga Metro Ethernet ve dahası için şimdi göz atın.

 

 

 

 

Toptan satış hizmetlerimizi incelemek için tıklayınız.

İnceleyin